Пређи на главни садржај

Saveti za kupovinu frižidera



Prilikom kupovine rashladne tehnike za domaćinstvo pred kupcem se postavlja nekoliko važnih pitanja na koja je potrebno dati najbolji odgovor.

U ovom tekstu ću pokušati da odgovorim, objasnim i dam preporuke za neka od najznačajnijih pitanja.

Koje su potrebe mog domaćinstva u pogledu količine i vrste namirnica koje trebaju da se čuvaju u rashladnim uređajima?
Koje dimenzije uređaja odgovaraju mojim potrebama?
Da li mi treba frižider sa komorom za duboko zamrzavanje?
Kolikim novčanim iznosom raspolažem za nabavku rashladne tehnike?
Gde mogu i gde moram da držim rashladne uređaje?
Šta su energetski razredi i klimatske klase?
Pored ovih pitanja ima tu još dosta drugih pitanja i potpitanja ali po mom ličnom mišljenju ovo su možda najznačajnija pa ću se zadržati samo na njima.

Kao osnovno merilo za izbor veličine frižidera odnosno kombinovanog frižidera je veličina domaćinstva za koje se vrši nabavka. Preporuka je da za jednočlano domaćinstvo kupite uređaj korisne zapremine 100-150 litara, za 2-4 članova domaćinstva preporučuje se  uređaj korisne zapremine 220-280 litara a za 5 i više članova preporučuje se uređaj korisne zapremine preko 300 litara.

Odabir odgovarajućeg uređaja svakako zavisi i od veličine prostora u koji uređaj treba da se smesti. Standardne dimenzije su: širina 60cm , dubina 60cm a visina zavisi od korisne zapremine. Frižideri korisne zapremine 100-150 litara su uglavnom visine 85cm što odgovara standardnoj visini kuhinjskih elemenata. Uređaji zapremine 220-280 litara su najčešće u rasponu visina od 130 do 145cm, što omogućava njihov smeštaj ispod visećih kuhinjskih elemenata, dok su aparati veće zapremine najčešće u rasponu visine od 180-200cm. Naravno, postoji jako veliki raspon dimenzija uzimajući u obzir da na tržištu postoji veliki broj aparata manje širine (najčešće 55-56cm) i širih uređaja u dimenzijama 72cm kao i “doublesided” (dvokrilni) uređaja koji značajno izlaze iz navedenih gabarita i spadaju najčešće u višu i visoku klasu uređaja namenjenih za veće i luksuznije prostore.

Nabaviti uređaj sa komorom za rashlađivanje, komorom za duboko zamrzavanje ili bez komore je stvar potrebe korisnika. Prilikom odabira aparata treba voditi računa o „zvezdicama“ kojima je obeležena komora ukoliko je uređaj poseduje.

Frižideri sa jednim vratima koji imaju unutrašnju komoru uglavnom nemaju oznake zvezdica što znači da se u toj „komori“ samo mogu brže rashladiti namirnice ili na kratko ostaviti namirnice koje su izvađene iz zamrzivača. U njima se namirnice nikako ne mogu čuvati zamrznute.

Uređaji opremljeni komorama za zamrzavanje najčešće imaju odvojena vrata za frižiderski i zamrzivački deo. Komora zamrzivača je obeležena „zvezdicama“ koje imaju sledeće značenje:

(*)označava da temperatura u komori može dostići -6°C i da namirnice mogu da se čuvaju do nedelju dana.
(**)  označava da temperatura u komori može dostići -12°C i da namirnice mogu da se čuvaju do mesec dana.
(***) označava da temperatura u komori može dostići -18°C i da namirnice mogu da se čuvaju do nekoliko meseci.
(****) označava da temperatura u komori može dostići -18°C, da sveže namirnice mogu biti zamrznute na temperaturi -18°C u roku od 24 časa i da namirnice mogu da se čuvaju do nekoliko meseci


Sledeći i možda presudan kriterijum kod nabavke bilo kog kućnog aparata su raspoloživa sredstva. Raspon cena za uređaj koji prema prethodnim kriterijumima mogu da zadovolje Vaše potrebe je veliki. Cena zavisi od velikog broja faktora. Pored izbora proizvođača najveći uticaj ima energetski razred. To je podatak koji pokazuje kolika je energetska efikasnost aparata. Oznake energetskih razreda su podeljene na sedam nivoa i obeležene su slovima od „A“ za najefikasnije do „G“ za najmanje efikasne aparate.

Energetska efikasnost se definiše kao električna potrošnja aparata u odnosu na referentni aparat. Za referentni aparat se uzima prosečan aparat evropskog domaćinstva (u razredu D i E)

<55% A
55 – 75% B
75 – 90% C
90 – 100% D
100 – 110% E
110 / 125% F
>125% G

Razred A predstavlja premijum nivo aparata koji omogućava izvanredne karakteristike uz veoma malu potrošnju energije.

Razred B predstavlja grupu proizvoda kod kojih je postignut dobar odnos karakteristika i potrošnje.

Razred C predstavlja grupu proizvoda kod kojih su postignute dobre karakteristike ako se koriste namenski prema uputstvu proizvođača.

Prema Evropskoj Energetskoj Direktivi najniži dozvoljeni  energetski razred za frižidere na evropskom tržištu je razred C uz izuzetak zamrzivača sandučara koji mogu imati energetski razred E.

Najnovije generacije proizvoda iz energetskog razreda A nose oznake A+, A++, A+++ koje označavaju još veću energetsku efikasnost ali su i cene značajno veće. Kod tih aparata cenu određuju vrsta kompresora (rotacioni, linearni, inverter) i automatika (termostat, elektronika) koja omogućava različite režime rada (npr režim rada „godišnji odmor“ kada se frižider ne otvara a automatika omogućava minimalnu potrošnju električne energije za održavanje optimalne temperature).

Sledeći važan faktor za odabir odgovarajućeg aparata je klimatska klasa. Klimatska klasa određuje opseg spoljašnje temperature u kojem će aparat pouzdano raditi. Od klimatske klase zavisi vrsta i debljima izolacije aparata, vrsta kompresora i druge tehničke karakteristike koje nisu vidljive i odmah prepoznatljive prosečnom kupcu.

Klimatske klase su takođe obeležene slovnim oznakama:

SN       – pouzdan rad u opsegu temperatura prostorije od  10°C do 32°C

N         – pouzdan rad u opsegu temperatura prostorije od  16°C do 32°C

ST        – pouzdan rad u opsegu temperatura prostorije od  18°C do 38°C

T          – pouzdan rad u opsegu temperatura prostorije od  18°C do 43°C

Vrlo često aparati su napravljeni tako da mogu da „pokriju“ dve klimatske klase.

Na našem tržištu su najzastupljeniji aparati iz N i N/ST klimatske klase koji zadovoljavaju temperaturni raspon u našem podneblju. Prilikom kupovine novog frižidera obavezno obratite pažnju na oznaku klimatske klase naročito ako će frižider stajati u prostoriji koja se zimi ne greje ili se slabo greje ili u toku leta temperatura u prostoriji prelazi normalnu sobnu temperaturu. Kućni aparati su predviđeni da optimalno funkcionišu u opsegu sobne temperature (18°C do 25°C).

Još neke važne stvari na koji treba obratiti pažnju su završna obrada i korišćeni materijali. Svi uređaji kada su novi i nalaze se u izlogu ili prodavnici izledaju dobro ali tek u toku korišćenja aparata postanemo svesni nekih nedostataka. Najčešći nedostatak je kvalitet plastičnih elemenata kao što su police u vratima, držači za jaja, police, fioke i sličan pribor. Vodeći proizvođači ugrađuju kvalitetnije materijale što opet za rezultat ima nešto veću cenu.

Nabavka bilo kog kućnog aparata može biti mala „noćna mora“ naročito ako smo prinuđeni na kompromisna rešenja. Često je teško uskladiti potrebe i mogućnosti. Ovim tekstom sam hteo da Vam makar malo olakšam nabavku novog frižidera jer sam nedavno bio u sličnoj situaciji ali sam uprkos određenom predznanju imao dosta „muke“ da nađem najoptimalnije rešenje.

Preporuka je nabavka uređaja u A energetskom razredu i N/ST klimatskoj klasi nekog od vodećih proizvođača koji je značajno i u dužem vremenskom periodu prisutan na našem tržištu. Ukoliko imate nameru ili potrebu da aparat koristite u prostoru koji se zimi ne greje ili slabo greje preporučujem da nabavite uređaj koji je u SN klimatskoj klasi. Nešto veća cena prilikom nabavke, vratiće Vam se kroz uštedu električne energije, pouzdaniji rad, duži vek trajanja i obezbeđeno servisiranje u toku i po isteku garantnog roka.



Autor teksta:
Vladimir Tanjević, VAT d.o.o.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Model WA583 borba kvaliteta i nasleđa

      WA583 je model koji je zatvorio vrata kvalitetnim i dugotrajnim Gorenje veš mašinama. Tiho se izvukao i poslao kvalitet u istoriju. Označava kraj duge i uspešne ere Gorenje aparata i početak plastičnih robota.   WA583 je tehnički most između starih Gorenjskih inžinjera posvećenih mehanici i dugotrajnosti i modernih mladih dizajnera-inžinjera koji posmatraju svet kroz naočare i kompjuterske programe.  Model WA583 je odlično prodavan aparat od davne 2004 godine. Uz sitne tehničke izmene uspešno se proizvodio i prodavao do 2012 godine. Od tehničkih rešenja evolucija je bila na poslednjem mestu, stidljivo su inžinjeri eksperimentisali sa novim segmentnim mehaničkim programatorima i magnetnom pumpom za izbacivanje vode.  U prodaji je bio BESTBUY u to vreme sa Bekovim modelom WM3506TGK , bili su u istom cenovnom rangu, jedino je WM3506TGK energetski razred A dok je WA583 energetski razred C. Osnovna razlika između ova dva modela je u pogonskom elektromotoru, Beko ima

Beko WM3506TGK mašina za duže vreme

Često se vodi polemika među serviserima u našoj prodavnici koja je trenutno najbolja polovna veš mašina. Bitno je da ima delova na lageru, da su pristupačni finansijski, da se može jeftino kupiti polovna na tržištu i da se može dati neka garancija. Uvek je rizično davati garanciju na polovnu mašinu, ali polemika je večita, za koji model bismo smeli dati. Stalno se provlače dva modela Beko WM3605TGK i Gorenje WA583. Dve mašine sličnih godišta i sličnih karakteristika. Cena polovnih mašina na tržistu je oko 10 eur za neispravnu i od 80 do 100 eur za ispravnu polovnu mašinu. Ovaj put bih se osvrnuo na model WM3506TGK s/n 7100187300, mašina koja se prodavala najviše u lancu marketa nekadašnjeg giganta bele tehnike Eltim.      WM3506tgk je od 2003 do 2007 bila neka vrsta BESTBUY ikone među veš mašinama, cenovno se nalazila među najniže rangiranim veš mašinama u tadašnjoj Beko ponudi.      Tehnički gledano, model WM3506TGK na našem tržištu je bio pionir za mnoga tehni

Nova ili polovna bela tehnika - da ili ne

Nova ili polovna bela tehnika - da ili ne U poslednjih nekoliko godina smo primetili ekspanziju uvoza polovne bele tehnike iz zemalja EU. U većini slučajeva su to neispravni uređaji koje su naši trgovci otkupili sa otpada ili su ih jednostavno pokupili sa ulice. Prosek godina eksploatacije tih uređaja je od 5 do 10 godina, iako trgovci tvrde da su radili mnogo manje. Naravno, postoje izolovani slučajevi gde je radni vek bio kraći, ali je opet iz nekog razloga završio na rashodu, uglavnom su bile neophodne skuplje opravke koje ne podležu garantnim uslovima održavanja. Takvi uređaji su dopremeljni do naših pijaca ili online oglasnika i ovde su dobili novu vrednost i radni vek. Na žalost tehnika ne poznaje granice niti korisnike, ona funkcioniše dok se održava i kao takva postaje vrednosni upitnik kada je mi kupujemo. U suštini nije moguće odrediti koliko je vremenski uređaj korišćen. Budite uvereni da postoje mnoge metode da se polovna bela tehnika obnovi i da joj se vrati sjaj i