Пређи на главни садржај

Nova ili polovna bela tehnika - da ili ne

Nova ili polovna bela tehnika - da ili ne


U poslednjih nekoliko godina smo primetili ekspanziju uvoza polovne bele tehnike iz zemalja EU. U većini slučajeva su to neispravni uređaji koje su naši trgovci otkupili sa otpada ili su ih jednostavno pokupili sa ulice. Prosek godina eksploatacije tih uređaja je od 5 do 10 godina, iako trgovci tvrde da su radili mnogo manje. Naravno, postoje izolovani slučajevi gde je radni vek bio kraći, ali je opet iz nekog razloga završio na rashodu, uglavnom su bile neophodne skuplje opravke koje ne podležu garantnim uslovima održavanja.
Takvi uređaji su dopremeljni do naših pijaca ili online oglasnika i ovde su dobili novu vrednost i radni vek. Na žalost tehnika ne poznaje granice niti korisnike, ona funkcioniše dok se održava i kao takva postaje vrednosni upitnik kada je mi kupujemo. U suštini nije moguće odrediti koliko je vremenski uređaj korišćen. Budite uvereni da postoje mnoge metode da se polovna bela tehnika obnovi i da joj se vrati sjaj iz mladih dana.

Široka je lepeza brendova ali najviše se nude na tržištu: Siemens, Whirpool, Bosch, AEG, Electrolux, Elektrabregenz, Zanussi, Rex, Zerowatt, Hoover, Sangiorgo, Ignis, Balay, Blomberg, Ardo, ... egzotični Miele, Scholtes, Amica, Brandt, Smeg. Spisak bi bio predugačak i besmislen jer su mnoga imena samo OEM nakupci i nemaju svoje fabrike, već određene modele kupuju u različitim BRAND NAME fabrikama, tako da zapravo nemate pojma šta kupujete.

OEM (original equipment manufacturer) ima nekoliko značenja ali u ovom smislu predstavlja originalnog proizvođača koji je dozvolio da se u njegovim pogonima proizvodi njihov ili tuđi najčešće konkurentski brand.
BRAND NAME su brendovi koji imaju svoje proizvodne pogone i većinu aparata proizvode za svoje potrebe. Imaju stabilno ime, distributera, organizovan servis, šifrirane artikle i delove.

       Usled tehnološke globalizacije nama korisnicima je praktično nemoguće da ispratimo gde koji proizvod nastaje, a zapravo nam nije ni bitno kada ga kupujemo novog, međutim u slučajevima kupovine polovnog uređaja veoma je bitno da znate gde se proizveo, da li postoje rezervni delovi za njega i da li su vrednosno pristupačni.
Treba voditi računa da giganti koji proizvode belu tehniku za starije modele aparata prave manje serije rezervnih delova, tako da se i sama cena delova drastično povećava. Većinu delova niko nema na stanju u Srbiji tako da se poručuju iz inostranstva i vreme dostave tih delova je od 10 do 20 dana u najbržem slučaju. Često se dešava da proizvođač nema traženi deo već ga on poručuje kod svog dobavljača i u tom slučaju čekate na rezervni deo preko 30 dana.
Svakako je preporučljivo da se delovi poručuju kod ovlašćenih servisera jer postoji puno tehničkih različitosti kod delova koje obični trgovci ne razlikuju ili ih jednostavno ne znaju. U većini slučajeva rezervni deo ćete pronaći, ali je pitanje vrednosti rezervnog dela naspram cene koštanja samog uređaja.

Podsetićemo takođe da garanciju na polovan uređaj ni jedan trgovac po zakonu nije obavezan da vam izda, na uslugu ili ugrađen deo jeste, međutim na ceo polovan uređaj nije i nemate zakonska prava da je potražujete.
Tako da se cela priča o garanciji svodi na reč trgovca, vi sami prosudite da li je to u vašem interesu ili nije.


Uzmimo na primer da ste kupili na buvljaku malo korišćenu veš mašinu Indesit WA62X:
-polovna veš mašina Indesit WA62X – u oglasima 120 eur ili 14640,00 din
-pumpa za izbacivanje vode košta 1800,00 din
-set ležajeva sa semeringom 1200,00 din (kvalitetniji ležajevi i semering)
-mali servis elektromotora 1800,00 din (zamena četkica i ležajeva)
-ruke servisera (ovlašćen servis) približno 5500,00 din.
Uzmimo u obzir da vam uslugu radi serviser koji ima prijavljen servis i garantuje za svoj rad.

Ovo su samo nekoliko popravki koje su na 80% uređaja neophodne da se urade odmah ili vas čekaju nakon nekoliko meseci korišćenja.

       Cifra se popela na približno 25640,00 din. 
25640,00 din je cena nove Gorenje ili Beko veš mašine sa 5 godina garancije!

Nakon 5 (pet) godina koliko vam vredi garancija vaša polovna Indesit mašina će imati 15 godina starosti i neće više biti za upotrebu.
Gorenje ili Beko ćete moći sigurno još pet godina nakon isteka garancije da koristite i bićete sigurno obezbeđeni sa povoljnijim delovima.

Ako se ipak odlučite na kupovinu novog uređaja, budite sigurni da cena odlučuje o kvalitetu. Ne možete kupiti novu najjeftiniju veš mašinu i očekivati od nje kvalitet i potrošnju kao kod skupljih brandname uređaja više klase.
Naravno ovaj pojam važi samo u slučajevima gde ste obavili korektnu kupovinu.


Zaključak bi bio: 
Ako ste u mogućnosti, makar i na rate pametnije je kupiti nov uređaj.
Ako niste u mogućnosti kupovina polovnog aparata je logičnija i neizbežna.

Ostalo se svodi na prostu sreću i nemojte se nervirati ako se sreća izgubi u godinama....


Sel Emil                      
ELEKTROSPEKTAR       
! Tekst je sačinjen na osnovu iskustava u radu na terenu, svakodnevnoj komunikaciji sa serviserima u našoj prodavnici i iskustvu stečenom u prodaji rezervnih delova. Iskustva su različita i nisu merodavna kada su u pitanju lične želje i ambicije. Tekst je samo informativnog karaktera!Коментари

Популарни постови са овог блога

Model WA583 borba kvaliteta i nasleđa

      WA583 je model koji je zatvorio vrata kvalitetnim i dugotrajnim Gorenje veš mašinama. Tiho se izvukao i poslao kvalitet u istoriju. Označava kraj duge i uspešne ere Gorenje aparata i početak plastičnih robota.   WA583 je tehnički most između starih Gorenjskih inžinjera posvećenih mehanici i dugotrajnosti i modernih mladih dizajnera-inžinjera koji posmatraju svet kroz naočare i kompjuterske programe.  Model WA583 je odlično prodavan aparat od davne 2004 godine. Uz sitne tehničke izmene uspešno se proizvodio i prodavao do 2012 godine. Od tehničkih rešenja evolucija je bila na poslednjem mestu, stidljivo su inžinjeri eksperimentisali sa novim segmentnim mehaničkim programatorima i magnetnom pumpom za izbacivanje vode.  U prodaji je bio BESTBUY u to vreme sa Bekovim modelom WM3506TGK , bili su u istom cenovnom rangu, jedino je WM3506TGK energetski razred A dok je WA583 energetski razred C. Osnovna razlika između ova dva modela je u pogonskom elektromotoru, Beko ima

Beko WM3506TGK mašina za duže vreme

Često se vodi polemika među serviserima u našoj prodavnici koja je trenutno najbolja polovna veš mašina. Bitno je da ima delova na lageru, da su pristupačni finansijski, da se može jeftino kupiti polovna na tržištu i da se može dati neka garancija. Uvek je rizično davati garanciju na polovnu mašinu, ali polemika je večita, za koji model bismo smeli dati. Stalno se provlače dva modela Beko WM3605TGK i Gorenje WA583. Dve mašine sličnih godišta i sličnih karakteristika. Cena polovnih mašina na tržistu je oko 10 eur za neispravnu i od 80 do 100 eur za ispravnu polovnu mašinu. Ovaj put bih se osvrnuo na model WM3506TGK s/n 7100187300, mašina koja se prodavala najviše u lancu marketa nekadašnjeg giganta bele tehnike Eltim.      WM3506tgk je od 2003 do 2007 bila neka vrsta BESTBUY ikone među veš mašinama, cenovno se nalazila među najniže rangiranim veš mašinama u tadašnjoj Beko ponudi.      Tehnički gledano, model WM3506TGK na našem tržištu je bio pionir za mnoga tehni