Пређи на главни садржај

Vibracije prilikom rada veš mašineVibracije prilikom rada veš mašine

  Svaki uređaj može ponekad da ima zvuk kao da je neispravan a da je pri tome skroz ispravan i funkcionalan. Zvuči nelogično, ali tako je. 
Jeftiniji uređaji imaju generalno problem sa slabom šasijom, noseća konstrukcija uređaja je pravljena od tankog lima i usled rada postoji mogućnost da se pojavljuju neodređeni rezonantni tonovi koji se ne mogu tačno objasniti niti locirati.

  Takođe postoji mogućnost da se ne čuju konstatno, već se povremeno pojavljuju u zavisnosti od broja obrataja i fizičkog opterećenja. U većini slučajeva ne izazivaju veću štetu već samo prave nervozu i opšte nezadovoljstvo kod korisnika.

  Ima nekoliko načina da se umanje vibracije i neprijatni zvukovi.

  Mogu se postaviti antivibracione gume ispod uređaja, to je često najbrže rešenje. Prosto se uređaj podigne, podvuku se gume i buka nestane, to se često javlja kod uređaja koji stoje na pločicama koje nisu u ravni.

           
  U slučajevima da imate dva uređaja jedan na drugom rizik od buke, vibracija pa čak i padanja je realno velik. U tim slučajevim buku mogu da prave oba uređaja, donji (koji je često veš mašina) pri centrifugiranju pravi ozbiljnu vibraciju na gornjem uređaju ( koji je uglavnom sušara). 
Takođe sušara na gornjem nivou često može da "klizi" po ravnoj površini poklopca veš mašine. Oštećuje poklopac i rizikuje da padne i ošteti druge elemente u prostoriji. 

Za taj problem imamo rešenje, montažni set koji se pričvrsti na donji uređaj u poklopac, ostaju trajno rupe na poklopcu ali set izgleda veoma uredno i što je najvažnije 100% je bezbedan za dugotrajno  korišćenje. Praktično, to je ram koji stoji na veš mašini i drži sušaru da ne padne bez obzira na nivo vibracija koji se pojavljuju.

  Jeftinije rešenje su stope za sušaru, pod uslovom da stoji na veš mašini. Stope se montiraju na postojeće nogice sušare i stvaraju vakum na poklopcu veš mašine. Ovo je delimično rešenje jer se stope ne mogu montirati na sve brendove uređaja. Takođe može se montirati samo ako su oba uređaja iste dubine. Ne bi trebalo da ostavljaju traga na donjem uređaju iako se često u praksi dešavalo da su ostajali tragovi klizanja i blagog krivljenja poklopca


U slučaju da Vam ni jedna od ovih alatki ne pomogne da smanjite vibracije na uređajima trebalo bi pozvati servisere da prvo ustanove gde je problem i zatim da ga reše. 
Uglavnom su to jednostavniji zahvati ali često zahteva profesionalnu procenu i zahvat.Sel Emil
Elektrospektar


Популарни постови са овог блога

Model WA583 borba kvaliteta i nasleđa

      WA583 je model koji je zatvorio vrata kvalitetnim i dugotrajnim Gorenje veš mašinama. Tiho se izvukao i poslao kvalitet u istoriju. Označava kraj duge i uspešne ere Gorenje aparata i početak plastičnih robota.   WA583 je tehnički most između starih Gorenjskih inžinjera posvećenih mehanici i dugotrajnosti i modernih mladih dizajnera-inžinjera koji posmatraju svet kroz naočare i kompjuterske programe.  Model WA583 je odlično prodavan aparat od davne 2004 godine. Uz sitne tehničke izmene uspešno se proizvodio i prodavao do 2012 godine. Od tehničkih rešenja evolucija je bila na poslednjem mestu, stidljivo su inžinjeri eksperimentisali sa novim segmentnim mehaničkim programatorima i magnetnom pumpom za izbacivanje vode.  U prodaji je bio BESTBUY u to vreme sa Bekovim modelom WM3506TGK , bili su u istom cenovnom rangu, jedino je WM3506TGK energetski razred A dok je WA583 energetski razred C. Osnovna razlika između ova dva modela je u pogonskom elektromotoru, Beko ima

Beko WM3506TGK mašina za duže vreme

Često se vodi polemika među serviserima u našoj prodavnici koja je trenutno najbolja polovna veš mašina. Bitno je da ima delova na lageru, da su pristupačni finansijski, da se može jeftino kupiti polovna na tržištu i da se može dati neka garancija. Uvek je rizično davati garanciju na polovnu mašinu, ali polemika je večita, za koji model bismo smeli dati. Stalno se provlače dva modela Beko WM3605TGK i Gorenje WA583. Dve mašine sličnih godišta i sličnih karakteristika. Cena polovnih mašina na tržistu je oko 10 eur za neispravnu i od 80 do 100 eur za ispravnu polovnu mašinu. Ovaj put bih se osvrnuo na model WM3506TGK s/n 7100187300, mašina koja se prodavala najviše u lancu marketa nekadašnjeg giganta bele tehnike Eltim.      WM3506tgk je od 2003 do 2007 bila neka vrsta BESTBUY ikone među veš mašinama, cenovno se nalazila među najniže rangiranim veš mašinama u tadašnjoj Beko ponudi.      Tehnički gledano, model WM3506TGK na našem tržištu je bio pionir za mnoga tehni

Nova ili polovna bela tehnika - da ili ne

Nova ili polovna bela tehnika - da ili ne U poslednjih nekoliko godina smo primetili ekspanziju uvoza polovne bele tehnike iz zemalja EU. U većini slučajeva su to neispravni uređaji koje su naši trgovci otkupili sa otpada ili su ih jednostavno pokupili sa ulice. Prosek godina eksploatacije tih uređaja je od 5 do 10 godina, iako trgovci tvrde da su radili mnogo manje. Naravno, postoje izolovani slučajevi gde je radni vek bio kraći, ali je opet iz nekog razloga završio na rashodu, uglavnom su bile neophodne skuplje opravke koje ne podležu garantnim uslovima održavanja. Takvi uređaji su dopremeljni do naših pijaca ili online oglasnika i ovde su dobili novu vrednost i radni vek. Na žalost tehnika ne poznaje granice niti korisnike, ona funkcioniše dok se održava i kao takva postaje vrednosni upitnik kada je mi kupujemo. U suštini nije moguće odrediti koliko je vremenski uređaj korišćen. Budite uvereni da postoje mnoge metode da se polovna bela tehnika obnovi i da joj se vrati sjaj i